Küçük ilaç depoları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

PFIZER İLAÇ FIRMASI REKABET KURUMU'NA BAŞVURARAK PAZAR PAYI YÜZDE 2,5'IN ALTINDA OLAN DEPOLARA ILAÇ VERMEK ISTEMEDIĞINI BILDIRDI. KURUMDAN IZIN ÇIKARSA 200'Ü AŞKIN YEREL ILAÇ DEPOSU PFIZER ILAÇLARINI SATAMAYACAK.

Türkiye'de üç büyük grubun hakim olduğu ilaç dağıtım sektöründe küçük depolar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Sektörün en büyük firmaları arasında yer alan Pfizer İlaç Şirketi, Rekabet Kurumu'na başvurarak pazar payı yüzde 2,5'in altında olan depolara ilaç vermek istemediğini bildirdi. Eğer Rekabet Kurumu'ndan izin çıkarsa Türkiye genelinde 200'ü aşkın yerel ilaç deposu Pfizer'in ilaçlarını satamayacak. Depolar, isteğin kabul edilmesi halinde pazardan silinme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklarını dile getiriyor.

İsmini vermek istemeyen bir yerel depo sahibi, ilaç firmalarının zaten büyük depolara ayrımcılık yaptığını belirterek, "Firmalar ilacı bize 90 gün vadeli, büyük depolara ise 150 gün vadeli satıyor. Ayrıca büyük firmalara ciro primi veriyorlar." dedi. Yasal düzenlemeye göre bir ecza deposunun stoklarında en az 5 eczanenin ihtiyacını karşılayacak kadar ilaç bulundurması gerektiğini hatırlatan depo sahibi, "Pfizer'den ilaç alamazsak dolayısıyla yasanın bu gereğini yerine getiremez duruma düşmüş olacağız. Rekabet bozulacak ve küçük firmalar pazardan silinmiş olacak." diye konuştu.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan da ilaç sektöründe tekelleşmeye yol açacak uygulamalara izin verilmemesini istedi. Mevcut durumda bile ilaç dağıtım kanalının tekelleşmeye başladığını vurgulayan Kaplan, "Kimse 'küçük firmalara ilaç vermiyorum' dememeli. Piyasada çok sayıda ilaç deposu bulunmalıdır. Rekabet Kurumu'nun tekelleşmeye yol açacak bir karar vermemesi gerekir." şeklinde konuştu.

Pfizer: Rekabet hukukunun korunmasında hassasız

Konuyla ilgili açıklama yapan Pfizer yetkilileri ise hem Türkiye'de hem de dünyada rekabet hukukunun korunması konusunda son derece duyarlı davrandıklarını bildirdi. Şirketin açıklamasında, operasyonlarıyla ilgili olarak sık sık Rekabet Kurumu'nun görüşüne başvurduklarını belirtti. Türkiye'de geçen yıl 9,9 milyar dolarlık ilaç satıldı. Sektör, bu büyüklüğüyle dünyanın en büyük 14. ilaç pazarı. İlaç harcamaları hızla artarken, pazarın birkaç yıl içinde dünyada 10. sıraya yükselmesi bekleniyor. Türkiye'de ilaç tüketicilere 23 bin eczane ve 200 kadar ilaç dağıtım deposu aracılığıyla ulaştırılıyor. İlaç firmaları depolara, depolar da eczanelere ilaç veriyor.