30 ecza deposu battı bir ay sonra ilaç yok

İHALECİ Ecza Depoları Derneği Başkanı Mustafa Oğuz, Nisan 2005'ten bu yana devletten 200 milyon YTL'yi tahsil edemediklerini söylüyor. 30 ilaç deposunun tahsilat yapamadığı için iflas noktasına geldiğini belirten Oğuz'a göre iflas yakın:

"SSK'lıların dışardan ilaç alımına olanak tanındığından beri orta ve küçük ölçekli ilaç depoları iflasa sürüklendi. 14 Aralık 2004'te imzalanan Kamu İlaç Alım Protokolü'nden sonra ithalatçı firmalar hükümete gazeteye ilan vererek teşekkür etmişti, bu teşekkürün anlamı ortaya çıktı.

Bazı ilaçların fiyatı yüzde 1400 arttı. Antalya Devlet Hastanesi'nin 70 milyona alabildiği ilacı SSK 200 milyona alır hale geldi. İlaç depoları mali krizden ötürü bankalardan kredi almaya başladı, fiyat yükselterek zararlarını kapatmaktan başka çareleri kalmadı. Bir ay içinde hastaneler ilaçsız kalabilir, verilecek ilaç yok. Örneğin 28 Şubat'ta Özsel İlaç Deposu ile Ankara Üniversitesi Hastanesi'nin 1 trilyon 700 milyar liralık alacağı yüzünden davası var. Sağlık Bakanlığı'na bağlı 63 hastane şu anda icraya verilmiş durumda. Bir firmanın devletten alacağı 35 trilyon lira.

Maliye ve Sağlık Bakanlığı'na protesto çektik, hastaneler ödemenin ne zaman yapılacağı konusunda bilgi vermiyor. Hastaneler yakında ilaç bulamayacak."

Konular