Doğu Karadeniz doğal ilaç deposu

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rahim Anşin, flora ve vejetasyon açısından oldukça zengin olan Doğu Karadeniz'deki bitkilerden elde edilen yan ürünlerin başta tıp ve eczacılık olmak üzere kimya, boya, kozmetik gibi değişik sanayi alanlarında kullanıldığını bildirdi.

Anşin, yaptığı açıklamada, Türkiye'de orman, çayır ve meralarda doğal olarak yetişen birçok ağaç, çalı ve otsu bitkilerin kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum ve köklerinin değişik endüstriyel alanlarda değerlendirildiğini belirtti.

Dünya üzerinde nüfusun hızla artışı ve sanayileşmeyle birlikte doğal kaynaklara da önemli oranda ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Anşin, bu kaynaklardan yararlanma olanaklarının araştırıldığını kaydetti.

Anşin, şunları söyledi:

'Son yıllarda yapılan floristik çalışmalarda ülkemizin flora sayısının 10 bin dolayına ulaştığı bilinmektedir. Doğu Karadeniz'de bu zenginliğe paralel olarak çok sayıda odunsu ve otsu bitki yer almaktadır. Bu bitkilerden elde edilen yan ürünler başta tıp ve eczacılık olmak üzere kimya, boya, kozmetik gibi değişik sanayi alanlarında kullanılmaktadır. Bu bitkiler ayrıca besin değeri de taşımaktadır. Doğal bitkilerden son yıllarda süs bitkisi olarak yararlanma olanakları da araştırılmaktadır.''

Konular