Doğru alınmayan ilaç zehir yerine geçiyor

Türkiye'de son yıllarda sağlık alanında yapılan reformlarla hastanın hekime ve ilaca ulaşması kolaylaştırırken, halkın ilaç kullanımını artırdı. Ancak ilaçlar doğru kullanılıyor mu? sorusuna uzmanlar 'evet' diyemiyor.

Türkiye de ilaç paketleri genellikle tedavilik dozda hazırlanıyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı, buzdolaplarını ilaç deposu haline getiriyor. Düzensiz ilaç alımı hem tedavinin yarım kalmasına, hem de ülke kaynaklarının israfına neden oluyor. Yanlış ilaç kullanımı bazen de şifa yerine zehire dönüşebiliyor. Türk Eczacılar Birliği 4. Bölge Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, doktor tarafından tavsiye edilen ilacın öneminin hastaya anlatılması gerektiğini söyledi. Evde biriken ilacın aynı zamanda doktor veya eczacının görevini eksik yaptığının işareti olarak algılanması gerektiğini dile getiren Bulut, şöyle konuştu: "Kullanılmayan ilaç, atık olarak başa beladır. Aynı zamanda ülkede yarısı dışarıdan ithal edilen ilaca harcanan kaynağın heba edilmesi anlamına geliyor. Daha da önemlisi 3 liraya mal olan bir tedavide doğru ilaç alınmadığında bu maliyet iki katına çıkıyor. Örneğin bir antibiyotik tedavisini vatandaş 5 gün yerine 3 günde keserse hastalık tedavi edilmiş olmaz."

Doktor veya eczacıdan yeterli bilgiyi almayan vatandaşın ilaç kullanımında çevresindeki insanlara kulak verdiğini söyleyen Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, artık marketing eczanecilikten kişisel bakım ve tedavi merkezlerine dönüş başladığını belirtti. Doğru dozda alınmayan ilacın tedavi yerine adeta 'zehir'e dönü?tüğünü anlatan Eczacılar Odası Başkanı, ilacın son kullanım sürelerine dikkat edilmesini istedi. Evlerde biriken ilaçların değerlendirilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yapıldığına açıklayan Bulut, depolama ve hukuki zemini oluştuğu zaman bunların ihtiyacı olan bölgelere dağıtılacağını hatırlattı Daha önce psikolojik sorunlar için yazılan anti depresyon ilaçlarının daha da yaygınlaştığına dikkat çeken Bulut, bu ilaçların başta stres olmak üzere kronik rahatsızlıklar gibi farklı alanlarda reçeteleşme yapılmaya başlandığını ifade etti.

Antibiyotik kullanımı çok fazla Türkiye'de antibiyotik satışlarının çok yüksek olduğunu, bunun da 'doğru ilaç kullanımı' hususundaki problemlerin en açık göstergesi olduğunu vurgulayan Bulut, son zamanlarda anti depresyon ilaçlarında da artış meydana geldiğini söyledi. Bir ülkede sağlıklı ilaç alımının en önemli kriterinin antibiyotikler olduğun bildiren Bulut, insanların 'her derde devaymış' gibi bu ilaçları tercih ettiğini aktardı. Antibiyotiklere çok kolay ulaşıldığını hatırlatan Bulut, şunları söyledi: "Eğer bilinçlenme sağlanırsa, antibiyotikler bu şekilde gelişi güzel kullanılamaz."

Konular